Nyt loppui pönötys!

Kerran kuvattava kertoi kuvausta varatessaan inhoavansa olla kameran edessä. Kerran hääpari kertoi, etteivät he ole mitään helppoja malleja. “Eihän kamera mene rikki?” 

Mikä saa sitten meidät ihmiset ajattelemaan, että emme osaa olla kameran edessä? Se voi johtua kuvattavana olemisen vähyydestä, epäluontevasta tilanteesta, ja sen jännittämisestä, kun “Pitäisi nyt olla kauniisti, jotta saadaan onnistuneet kuvat.” Muistan omasta lapsuudestani ne koulukuvaukset, kun kuvaajasetä koitti saada väkisin nauramaan ja niistähän sitten nätit kuvat tuli… Valokuvaus on muuttunut vuosien saatossa valtavasti. Nykyään ihmiset kuvaavat yhä enemmän itseään ja arkeaan. On selfiet ja kännykkäkamerat. Miksi sitten jännitämme ammattilaisen kameran edessä oloa? Onko meidät kasvatettu pönöttämään kameralle?

Minulle on kuvaajana tärkeintä, että te tunnette olonne mukaviksi ja rennoiksi kuvauksissa. Mietimme yhdessä kuvauspaikan, kuvien tunnelmaa ja tyyliä. Ohjeistan teitä kuvaushetkellä – en kuitenkaan ohjaa millin tarkasti tiettyyn asentoon, jossa ei saisi hengittää. Haluan kuitenkin ikuistaa aitoja hetkiä, en turhan lavastettuja ja tönkköjä pönötyksiä. Hyvät kuvat syntyvät aidoista hetkistä. Tiedän, ei ole välttämättä helppoa olla luontevasti, kun nostan kameran eteeni. “Ota rennosti vaan” tai “Olkaa ihan tavallisesti” eivät ole niitä parhaimpia lauseita, joilla saadaan rentoutumaan. Sen sijaan miltä tuntui kun ensi kerran tapasitte, muistatko miltä tuntui, kun tiesitte odottavan esikoistanne? Muistele jotain sinulle tärkeää hetkeä, mikä saa sinut hyvälle mielelle, nauramaan? Kun katsot sitä vieressä seisovaa ihmistä, jolle tulet sanomaan tai olet hetki sitten sanonut tahdon – mitä näet hänessä, mikä hänessä sai syttymään? (tähän kohtaan tulee hymy)

Lupaan tehdä kaikkeni, jotta tuntisit itsesi mukavaksi kameran edessä. Se ei ole väkisin naurattamista. Millä sitten saavutan tätä paljon hokemaani rentoa ja iloutta kuvaustilanteessa? Ensinnäkin on mukava tutustua sinuun hieman ennen kuvauksia. Kuvaussuunnittelussa opit tuntemaan myös minua. Vaikka olenkin valokuvaaja, olen myös ihan tavallinen likka, joka syö aamuisin puuroa ja pitää lauantaisin karkkipäivän. Usein itse kuvaustilanne varmaan jännittääkin, ei niinkään kuvaajan tapaaminen. Kuvauksia helpottaa, jos kuulen etukäteen ideoita ja toiveitasi kuvien suhteen. Tässä tosin olen huomannut, että parhaat ideat syntyvät kuitenkin itse kuvaustilanteessa. Ollaan avoimia uusille ideoilla ja heitetään hyvästit ennakkoluuloille – kuka on määrittelemään millainen hää- tai perhepotretn tulisi olla? Vastaus: se on juuri teidän näköisenne.

Lisäksi on tärkeää varata tarpeeksi aikaa. En halua, että kuvauksissa tulee kiire. Olen tullut kuvaamaan sinulle, sinun tärkeästä hetkestäsi, en halua kiirehtiä sen ikuistamisessa. Haluan tehdä kaikkeni, jotta saat sinun näköisesi ja kauniit valokuvat, joista on iloa pitkään. Ajattele myös itse näin. Nämä kuvat ovat sinua varten, sinulle.

Ei tarvitse pidättää hengitystä ja miettiä milloin tämä on ohi. Ei, entä jos kuvaushetki olisikin hauska? Kuvaustilanne on vuorovaikutusta. Rupatellaan, nauretaan. Näytän sinulle millaisia kuvia olen ottanut, voit rohkeasti kertoa mitä pidät niistä. Suunnitellaan ja kokeillaan, joku idea voi toimia ja joku ei. Mutta kokeillaan. Joskus voi yllättyä. Vaikka kovasti kehotankin kokeilemaan uutta, en halua, että joudutte epämukavuusalueelle. Esimerkiksi jos hääkuvauksissa jokin ei vaan tunnu teiltä, niin kertokaa rohkeasti. Yhdessä teemme kuvat. Kun kuvattavat ovat rentoja ja voivat olla kamean edessä omana itsenään, se välittyy myös kuvaan. Sallittua: hymyily ja hulluttelu. 

En aikoinaan itse viihtynyt kameran toisella puolella ja tiedän kuinka vaikeaa voi joskus olla luontevasti kuvissa. Mutta luota kuvaajaasi, tahdon todella ikuistaa tämän tärkeän hetken. Minunkin tulee olla aito. Minulle jokainen kuvattava on erilainen, mutta yhtä tärkeä. Rakastan työtäni ja teen sitä ilolla. Toivon, että se myös välittyy kuviin.

Rennoin kuvausterkuin,
Iita

 

Jäikö jokin asia mietityttämään, heräsikö sinulla ajatuksia, kysymyksiä? Laitathan viestiä tai soittele, jutellaan lisää ja suunnitellaan juuri sinun näköinen valokuva! Rennosti ja ilolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.